אנחנו כבר יודעים שהקישור [URL] מורכב בגדול משני חלקים עיקריים.
החלק הראשון בכתובת הקישור מכילה את הפרוטוקול ואת שם הדומיין [שַׂם המתחם של האתר] -
https://www.wordswales.com
החלק השני [זה המשתרך אחרי החלק הראשון, ה-Slug בשמו המקצועי] הוא על פי רב תבנית המיקום [האזור] הספציפי – שם הקטגוריה, העמוד, איזשהו מספר מזהה [ID] של העמוד וכד'.
כל התווים [המילים והביטויים] בכתובת הקישור נכתבים באותיות קטנות, ובין המילים מפריד קו הפרדה אמצעי, אחרת הכתובת לא תהיה ברורה לגוגל.
המונח URL בקיצור, מתייחס באריכות בעצם ל-Uniform Resource Locator, שמשמעותו כתובת מקורות אחידה.
למעשה הלינק מורכב מרצף תווים והוא משמש לאיתור עמודים ברשת.
ללינק יש מבנה תבניתי קבוע, שמורכב מרצף של תבניות / תיבות
בדומה למבנה של מכתב למשל - כדי שהמכתב שכתבנו יגיע, בסופו של דבר, לנמען, אנחנו נקפיד ראשית לכתוב את שם הנמען | אחר-כך את שם הרחוב בו הוא גר | מספר הבית ! האזור הגיאוגרפי [קודם שם העיר אחר-כך שם המדינה]| ולבסוף נציין גם את המיקוד.
כך בדיוק מורכבת גם הקונסטרוקציה של הקישור - מבנה מאורגן ומסודר [ההקפדה היא על הסדר].
תיבה ראשונה - תמיד תתחיל ב"קידומת" הפרוטוקול בו הקישור עושה שימוש - http, והיום על פי רב - https [הנחשב למאובטח].
תיבה שניה - שם הדומיין
תיבה שלישית - המסלול או הנתיב - שם העמוד.
[לעיתים יתווספו ל-URL גם פירורי לחם - Breadcrumbs, אבל על זה בפעם אחרת...].
שם העמוד נגזר כמובן מהתוכן שלו - הנושא הראשי בו עוסק העמוד.
לדוגמא: לעמוד אודות נעניק על פי רב את השם הגנרי About, או Contact לעמוד יצירת קשר, או Home לעמוד הראשי וכד'.
מבנה הקישור של עמוד אודות באתרים נראה בדיוק כך:
www.mydomain/about
קישור העמוד באתר שלי נכתב כך:
https://www.wordswales.com/about
האם למבנה הקישורים באתר יש השפעה על ה-SEO?
תלוי את מי שואלים....
אם אתם שואלים אותי. התשובה שלי היא – כן. בהחלט.
מנועי החיפוש משתמשים בכתובת הקישור כדי לסרוק ולאנדקס את האתר שלנו ולבקר בו. בדיוק כמו הגולשים.
כאשר כתובת הקישור מכילה איזשהו מזהה אקראי, שנתנה המערכת –
נניח blank-6
כתובת הקישור שתתקבל היא:
www.mydomain.com/blank-6
למנוע החיפוש לא יהיה שמץ מושג על מה בעצם "מדבר" העמוד הזה. זאת אומרת - ברור שיהיה לו מושג [כי הוא יסרוק את העמוד ויאנדקס אותו], אבל ... בכל פעם שהגולשים יבקשו מידע בנושא, הוא יציג להם תוצאות אחרות, מעמודים אחרים ברשת, אותם הוא מכיר ומזהה במהירות, ובעיניו הם נחשבים ומוגדרים איכותית.
במילים אחרות:
גוגל אכן סורק ומאנדקס את העמוד, אבל ... איכות התוכן שלו נחשבת בעיניו לצנינים, הוא לא באמת מעריך אותו. ולכן - לא בטוח שהוא ימהר להציג אותו בתוצאות החיפוש. כלומר: כתובת הקישור לא תועיל כלל ולא תתרום לקידום העמוד ו/או האתר שלנו.
גם יפה וגם אופה... או מעורב ירושלמי ?
כאשר הקישור מכיל ביטויים רלוונטיים לנושא ולתוכן, שמכיל עמוד ספציפי – כלומר הקישור "אפוי". "מחובר". מתכתב עם התוכן. קל יותר למנועי החיפוש ולאנשים בשר ודם להבין ולזהות מיד באיזה נושא עוסק העמוד. והאם הנושא רלוונטי / מעניין אותם.
קישור מהסוג הזה הוא בבחינת גם יפה וגם אופה...
ו... מה הקשר למעורב ירושלמי?
כאשר כתובת הקישור מכילה שעטנז של עברית ואנגלית היא יוצרת קידוד מוזר ומשובש, [לינק אלפאנומרי], שמייצר כתובת מג'וברשת, מיקס לא ברור ולעיתים גם מפחיד של אותיות ומספרים סימני פיסוק וכו', המעלה תהיות וחששות מה עומד מאחוריו. מה הוא כביכול מסתיר...
[לי זה מזכיר מעורב ירושלמי.... טעים לאללה, אבל ... מבולגן להחריד]
כך בדיוק נראה קישור מסוג "מעורב ירושלמי" - בלאגן עצום, שלא ניתן להבין ממנו דבר וחצי דבר:
https://www.mfpa.net/post/%D7%97%D7%95%D7%9C%D7%A6%D7%95%D7%AA/602bc56a714bf200177e5175/preview/gud0N5WZavvNQovZtGH6B5GlfW5gDv8JXK4EKWNWYA.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
אני מעדיפה את שלי טוסט צרפתי נקי מסודר ומוקפד
קישור נקי, הגיוני וקצר, המכיל את שם האתר ואת הנושא [כותרת העמוד] בו עוסק העמוד, הוא ידידותי לאין שיעור גם לבני אנוש וגם למנועי החיפוש, חדי הבינה המלאכותית, שיודעים לאמוד ולהעריך את האתר שלנו. והוא משפר לאין ערוך את הקידום האורגני [SEO] של האתר ברשת.
הטמעת ביטויי העוגן ב-Slug של הקישור [כלומר בחלק הכתובת השני, זה הנשרך אחרי הדומיין, בכותרת העמוד] באופן "טבעי" ו"הגיוני" מאפשר לנו, כביכול, להצמיד או לשלב בקישור עצמו ביטויי מפתח, שיסללו את הדרך להבנה טובה יותר, יצביעו ויסבירו למנועי החיפוש, בצורה מהירה ותבונתית, שהעמוד שלנו רלוונטי לחיפוש של הגולש, והם [מנועי החיפוש] יציגו אותנו בחדווה.
אבל ... אבל ... אבל....
אסור, בתכלית האיסור, להטמיע בקישור ביטויי מפתח שאין להם כל קשר לתוכן. מעשה כזה יהיה בעוכרינו, ויעכב את קידום האתר שלנו.
גוגל סורק את התוכן ואם לא מצא קשר בין הכותרת לתוכן הוא מסיק מכך שמדובר בספאם, ולא יציג את העמוד לגולשים. ובכך בעצם יגזור על העמוד [ולפעמים גם על האתר כולו] כליה.
אין [לי] ספק שבחירת סגנון מבנה קבוע, המתאים למטרות האתר, מרשים מאד הן את האלגוריתם והן את הגולשים, ומשפר את קידום העמודים ברשת, ובכלל זה את קידום האתר כולו.
בבלוג [כמו גם במסעדה, בחנות ובכלל זה בעמודים דינמיים באתר] מכיל הקישור את הפרוטוקול://שם הדומיין > בלוג > שם הקטגוריה > כותרת הפוסט. [באשר כל פוסט בבלוג מקבל עמוד ייחודי, בהתאם לנושא בו הוא עוסק].
כך נראה מבנה קישור נכון בבלוג:
www.domain/post/post-title
כך למשל פוסט שעוסק במיקרו קופי בבלוג שלי קיבל את הכתובת:
בחנויות יכלול הקישור את הפרוטוקול ושם הדומיין > חנות > קטגוריה > שם המוצר.
www.domain.com/shop/category-title/ product-name
וה-URL יוביל את הגולשים שלנו בדיוק למוצר הספציפי שאנחנו מוכרים. תמונות המוצר יעלו ויקודמו גם הם בתוצאות החיפוש ברשת.
למשל: https://www.oritgifts.com/shop/key-holder/heart
לינק ארוך או קצר??
גם כאן, תלוי מאד את מי שואלים.
יש אסכולה שלמה שגורסת כי ככל שהקישור ארוך יותר, הוא מדרג את העמוד במיקום נמוך, כלומר - איכותי פחות. ואילו - ככל שכתובת הקישור קצרה יותר היא בהכרח משפיעה על הדירוג לטובה ומקדמת מאד את העמוד, שמסומן ע"י הזחלנים והעכבישים של גוגל כאמין וסמכותי.
אני לא נוטה להסכים עם זה. לא מצאתי עד כה שום ראיה מוצקה או ודאית, המוכיחה שמנוע החיפוש מדרג את איכות העמוד לפי אורך הקישור. [אבל ... גם לא מצאתי שום אסמכתא שלא...]. מה גם שלטעמי תאוריית "הזנב הארוך" עומדת בסתירה מוחלטת לתפיסה הזו.
מיקום הקישור, לעומת זאת, בהחלט משפיע על סמכותו של העמוד. ככל שהלינק מרוחק מעמוד הבית [נדרשים יותר הקלקות כדי להגיע אליו] הוא בהחלט ידורג כנמוך יותר מבחינת החשיבות ההיררכית שלו.
איך משנים את מבנה הקישורים?
בוויקס ניתן לבצע שינוי קישור מותאם אישית משני מקומות: מהדשבורד [פנל הניהול] ומתוך העמוד עצמו. וויקס מאפשרת לנו שתי דרכים שונות לביצוע השינוי:
1. שינוי שיבוצע מהדשבורד ישפיע על תבנית המבנה של כל תתי העמודים בקטגוריה של האתר כולו:
איך עושים את זה?
נכנסים אל הדשבורד להגדרות [Settings] של האתר, עוברים לכלי ה-SEO [נמצא אותו תחת SEO Tools], נקליק על התבניות [SEO Patterns] וכאן ממש נוכל להגדיר בקלות את המבנה המתאים לנו, בהקלקה קלה אחת יוגדרו כל העמודים יחד.
נוכל לשנות כך [כפי שמוצג בצילום המסך] את המבנה של עמודי המוצרים בחנות, או של הפוסטים בבלוג. נוכל להוסיף למבנה ערך [תו] שאנו רוצים, כמו למשל "מבצע הנחות לחג פורים", או "מאמר מומחים בנושא SEO" וכד'
2. שינוי מהעמוד עצמו – ישפיע רק על העמוד
נוכל לשנות את המבנה של הלינק בכל עמוד בנפרד, נכנס להגדרות העמוד, נלחץ על הגדרות ה-SEO ונטמיע את שם העמוד, בכל אחד מהעמודים בהם נבחר.
איך נחליט מה נכון ומתאים לנו ומה לא?
לפני כל בחירה של כתובת העמוד, כדאי לחשוב מה היתרונות שיניב לנו הביטוי שנטמיע בו. האם הוא ישקף את תוכן העמוד? האם הוא ביטוי תחרותי? כמה חיפושים יש לביטוי הזה? האם ההטמעה שלו "הגיונית" ו"טבעית".
[כדי לדעת זאת נוכל להשתמש בכלי תכנון המפתח של גוגל] – במאמר "איך נמצא את מילות המפתח המתאימות לעסק שלנו" אני מדריכה בדיוק איך עושים את זה.
מה עדיף קישור באנגלית או בעברית?
גם כאן הדעות חלוקות. קיימות גישות שונות.
כתובת קישור בעברית, לטענת אוהדי הגישה, מסייעת בקידום האורגני, כיוון שהיא מאפשרת להטמיע בכותרת הכתובת עצמה ביטויי חיפוש בשפה העברית, בה כידוע לכולנו עושים הגולשים שלנו [בארץ] שימוש.
אבל ... [וזה אבל גדול]
גם אם נניח שזה נכון, השעטנז הזה, דווקא בכותרת הכתובת גורמת לג'יברוש של הכתובת, ולעיתים גם יוצרת קישורים שבורים [בעת העתקתם ושיתופם].
לטעמי, קישורים אלה מעבר להיותם מכוערים ולא ידידותיים בעליל, הם גם מסורבלים ומקשים מאד על השיתוף שלהם ברשת.
התווים משתבשים, ואני לא חושבת שהם משפיעים על קידום איכותי של העמוד [ובכלל זה של האתר]. הם מכבידים על מהירות הטעינה של העמוד. ונדמה לי שההשפעה של המבנה הזה מזיקה יותר מאשר מועילה לנו.
כך נראה לינק כזה כשמשתפים אותו למשל בווטסאפ, או בפייסבוק. מכירים מישהו שיקליק על המוטציה הזו?
המשמעות היא שהלינק הזה, גם אם נניח שהוא מקודם אורגנית נהדר, מעכב לנו תנועה באתר. ו.. נפלא מבינתי. אני באמת לא מבינה איך הוא מקדם אותנו אורגנית, אם הוא מעכב את התעבורה לאתר ...
בנוסף - בניגוד לעברית, האנגלית היא שפה בינלאומית, רב האנשים בעולם משתמשים בה, וכך גם האלגוריתם של מנועי החיפוש, ובוודאי זה של גוגל, ולכן אני בטוחה שהקידום האורגני לא רק שלא נפגע, אלא נעשה טוב יותר.
לסיום – אם וכאשר החלטנו לעדכן את הלינקים באתר, חובה עלינו לבצע הפניות 301 לכל אחד מהם.
בהצלחה!
ואם יש לך עניין בעזרה, אשמח לתת לך הצעת מחיר
Comments